7 въпроса и седем отговора за диетичното хранене

Диетологът Огнян Симеонов отговаря на 7 въпроса и седем отговора за диетичното хранене и дава чудна рецепта за паста от нахут

хранене

7 въпроса и седем отговора за диетичното хранене

В един от последните броеве на „Рецепти за здраве беше публикувано интервю с диетолога Огнян Симеонов. В него той отговаря на някои важни въпроси, свързани с диетичното хранене.

Някои хора смятат, че въглехидратите са вредни. Не ядат хляб, ориз, картофи. Кои са най-полезните и откъде да си ги набавяме?

Като цяло хората ги е страх от въглехидратите, защото си мислят, че от тях ще напълнеят, а те са нужни на тялото дори и при диета.

В България е традиция на всяко ядене да хапваме филия хляб. Вредно ли е това?

Не е вредно, стига хлябът да е от пълнозърнесто брашно, да е с покълнали семена. Най-добре самунът да е направен с квас или сода. Важно е да не се прекалява с хляба, с тестените изделия, ориза и картофите.

Веднъж седмично ли да ядем картофи и ориз?

Може да ги поднасяме в чинията си три пъти седмично, но не и два пъти на ден. Примерно на обяд да ядем пиле с картофи, а вечерта пиле с ориз. Въпросът е да не ги ядем всеки ден.

Модерните напоследък киноа и чия добър източник на въглехидрати ли са?

Те може да се ядат по всяко време и по три пъти на ден. Няма да е лошо хората да разберат силата на нахута, елдата, които са полезни въглехидрати. Важно е нахутът да се накисне за една нощ – след това се вари по-бързо. Елдата (гречка) е богат източник на въглехидрати, но е добре да се комбинира с протеини и мазнини в храненето. Най-добрият източник си остава беленият коноп. Той може да стане част от здравословно смути. Него ще направите от 2 сл. коноп, малко кашу и вода. Така се получава балансирано смути, което ще ни накара да отслабнем.

Каква салата с киноа да си направим?

Киноа може да се сложи във всяка салата, включително в традиционната шопска. Първо киноата се сварява и се подправя със студено пресован зехтин или с конопено олио. Киноа може да се поднесе и към кисело мляко, стига вкусът да ви допада.

Как се прави паста от хумус?

В блендера слагам нахут, тахан, лимон, може да се добави зехтин и червен пипер. Тази паста може да се използва при всяко хранене.

Как се приготвя италианската паста?

Когато италианците правят спагетите, ги оставят да са леко твърди в сърцевината -и така от тях не се пълнее. Към спагетите може да се добави кашкавал и любимо месо, тогава ще станат балансирана храна с протеини, въглехидрати и мазнини.

 

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On