Алкохолът уврежда фатално черния дроб

Черният дроб може да бъде повреден по най-различни начини

черен дроб

Клетките могат да се възпаляват (като при хепатит: Hepar = черния дроб + Itis = възпаление).

Жлъчния поток може да бъде повреден – при холестаза например. Може да има и натрупване на холестерол или триглицериди. Освен това притока на кръв към черния дроб може да бъде компрометиран.

Чернодробната тъкан може да бъде повредена от химикали и минерали или инфилтрирани от анормални клетки.

Злоупотребата с алкохол е най-честата причина за заболяване на черния дроб. Алкохолът е пряко токсичен за клетките на черния дроб и може да причини възпаление черния дроб, както и алкохолен хепатит. При хронична злоупотреба с алкохол се получава натрупване на мастна тъкан.

Цирозата е късна фаза на чернодробно заболяване. Увреждането на черния дроб и загубата на функциониращи чернодробни клетки е фатална за работата на жлъчката, стомаха и сърцето.

Чернодробните клетки могат да станат временно или постоянно възпалени и повредени от прекомерно използване на някои лекарствени средства. Предозирането с лекарства и наркотични средства предизвиква поражение на черния дроб

Излишните количества ацетаминофен (Tylenol, Panadol) може да доведе до чернодробна недостатъчност. Това е причината за предупредителните надписи на лекарствата, които съдържат парацетамол.

При пациенти с известно заболяване на черния дроб или при онези, които злоупотребяват с алкохол парацетамолът може да бъде противопоказан.

Author: Mari

Share This Post On