Алкохолна болест и синдром на Зийв

Под алкохолна болест на черния дроб се има предвид сборът от целия спектър морфологични и клинични форми на чернодробни увреждания, причина за които е алкохола. Това са чернодробната стеатоза, алкохолния хепатит, алкохолна фиброза и чернодробна цироза. Особена форма е и синдрома на Zieve.

803_1Синдром на Зийв /Zieve/ представлява остро метаболитно нарушение, което се развива следствие на чернодробна делипидизация, възникваща при спиране на продължителна консумация на алкохол. Състоянието комбинира в себе си алкохолна чернодробна стеатоза, хемолитична анемия и хипертриглицеридемия.

От тези заболявания и нарушения, които бавно, но сигурно рушат черния дроб са застрашени не само хората, които прекаляват с алкохола, но и тези, които всеки ден приемат по 10-14 грама етилов алкохол. Това са всички високоспиртни напитки и дори вината, в които се намират следи от такъв алкохол. Става въпрос за вината предимно от магазина. Но все пак вижте в колко количество алкохол се съдържа опасното количество етанол: 
30мл. концентрат;
100мл вино;
200мл бира.

 

Author: admin

Share This Post On