Билките в помощ на болните жлъчка и черен дроб

Редица билки имат незаменимото свойство да облекчават някое много сериозно или не толкова, заболяване. Ето защо те са незаменими помощници при възстановяването от дадена болест или просто при предпазването й от нея. Не бива да подценяваме ароматните билки – тези съкровища, дарени ни от природата.

sreshtu-poduvane-gazove-i-stomashni-bolki-piite-chai-ot-sinq-jluchka-framarНякои от въпросните растения може да помогнат при болести дори на такива важни органи като черния дроб и жлъчката. Доказано е, че някои от тях стимулират секрецита на жлъчката. Други пък съдържат етерични масла, които притежават болкоуспокояващо и антисептично действие и премахват спазмите на жлъчните пътища, като облекчават изхвърлянето на песъчинки и камъни от жлъчния мехур и подобряват състоянието на болните с дискинезии.

Някои билки наред със своето изразено хологонно, холеретично и спазмолитично действия върху жлъчката, притежават и бактерицидно или бактериостатично действие. Това позволява да бъдат използвани като помощни средства при такива заболявания на черния дроб и жлъчката, като разновидностите на холангити и холецистити.

Такова действие притежават билките със съдържание на тиогликозиди – хрян, пореч, черна ряпа, а също и съдържащият алкалоиди кисел трън. Тези билкови растения могат да се използват за лечение на хепатити, холангити, холецистити, дискинезии на жлъчните пътища и при жлъчнокаменна болест.

Author: admin

Share This Post On