Болестите на черния дроб и справянето с тях

Черният дроб е уникален орган. Едва 1/30 част от него има способността да се регенерира в експериментални условия, но за разлика от там, в човешкият организъм това възобновяване не е така силно изразено.

images (7)Ако причината бъде премахната в начален етап, много заболявания на черния дроб могат да се обърнат в обратна посока. Ако болният от алкохолизъм спре да пие или лечението на болният от хепатит е правилно, тогава има голям шанс черният дроб да се възстанови в голяма степен.  Не бива човек да се заблуждава, че прио болен черен дроб, че само една пета от чернодробната тъкан ще може да функционира правилно, защото когато едно заболяване не се лекува, то прогресира. Поради това природата също е тази, която може да помогне в голяма степен.

Често и чернодробните болести нямат ясно изразени сиптоми и се случва, че човек се приема за едно, а се оказва болен от съвсем друго. Ето защо трябва доста сериозно да се замислим над здравето си и болките, които ни връхлитат понякога. Това е така, защото в самия черен дроб няма болкови рецептори, т.е. органът никога не може да ви заболи. Такива рецептори има в чернодробната капсула, която трябва да се разтегне много, за да възникне някаква болка. Например болестта неалкохолен хепатит много често се развива при хора, които са с наднормено тегло, а и страдат от диабет.

Нейното медицинско название е мастна хепатоза и тя може да се развие по няколко причини. И тя се дели на алкохолна хепатоза – в случаите в които става въпрос за злоупотреба с алкохол и неалкохолна. За жалост в повечето случаи е изключително трудно да бъдат различени двете форми на хепатоза. Що се отнася до алкохолния хепатит, всеки трябва да знае, че има една доза, която редовно превишавана излага на много по-голям риск черния дроб от съответното заболяване. Тя е 25-30 мл етанол или чист спирт за деня. Ако например всеки ден изпивате повече от тази доза алкохол, без значение дали е твърд или вино, бира, то вие се подлагате на сериозен риск от развитие на този вид хепатоза.

В случай, че се развие мастна хепатоза при човек, който не употребява алкохол, тогава заболяването е съвсем самостоятелно и се касае за неалкохолен хепатит. Много често главните причини за развитието на това заболяване, е наднорменото тегло, както и захарният диабет. Може да се открие при рязко отслабване и при редица други състояния.

Лечението на мастният хепатит и мастната хепатоза трябва да се случва своевременно, за да не се стигне до усложнения. Редица природни препарати могат да спомогнат за лечението им и да избавят от страданието много хора. И все пак първото правило в този случай е да се подобри начина на живот, защото двете заболявания са напълно обратими. А подобрението трябва да включва рационално хранене, избавяне от наднормените килограми и дозирани физически натоварвания.

Author: admin

Share This Post On