Запомнете! Черният дроб е най-важния човешки орган!

Черният дроб е вторият по големина орган в човешкото тяло (на второ място след кожата)

черен дроб анатомия
Той е с тегло от около три килограма и отговаря за безброй основни функции на организма, които се извършват всеки ден. На първо място работата на черния дроб е да филтрира кръвта, която идва от храносмилателния тракт, като по този начин метаболизира хранителните вещества, наркотиците, алкохола и други вещества, които консумираме, като същевременно спомага за детоксикацията.

Черният дроб също така произвежда протеини и произвежда жлъчен сок, за да разгражда мазнините и билирубина, който е потенциално вредно вещество, образувано от разлагането на мъртвите червени кръвни клетки.

Защо черния дроб има нужда от допълнителна подкрепа?

Черният дроб е отговорен за обработката на всичко, което консумираме – белтъчини, мазнини или въглехидрати – и превръща всичко това в глюкоза, която се използва като гориво. Но, тъй като всичко, с което се храним преминава през черния дроб, това означава, че черният дроб е подложен на масивна атака от токсини – пестициди, хормони, хранителни добавки, алкохол, лекарства, микроорганизми и други – редовно.

Черният дроб ще конвертира тези вредни токсини в не чак толкова вредни такива и ще гарантира, че те ще се елиминират от тялото изцяло. Въпреки това, неизбежно някои токсини остават, криейки се в някои чернодробни клетки и създава свободни радикали, които могат да увредят черния дроб, както и цялостното ви здраве. Ето защо е толкова важно да се подкрепя вашето здраве, както и здравето на черния дроб по всякакъв начин можете.

Author: Mari

Share This Post On