Основни принципи на диетата за черния дроб

При остър хепатит и други заболявания на черен дроб диетата трябва да бъде достатъчно питателна – до 2500 ккал дневно

храненен черен дроб

Необходимо е храната да се приема на малки порции 4-6 пъти на ден.

Забравете за фритюрника. Не пържете, а задушавайте и печете. Така няма да създавате излишно напрежение напрежение на черния дроб.

Не яжте нито много топло, нито много студено. Ястията трябва да бъдат с нормална температура.

Яжте повече храни, богати на фибри (цвекло, моркови, зеле). Те стимулират секрецията на жлъчката и отделянето на вредните вещества от тялото.

Пълният дневен хранителен прием трябва да съдържа 80-90 грама протеин. Когато в храната липсват протеини, това оказва не много положително влияние на черния дроб. Един добър източник на лесно смилаеми протеини това са млечните продукти , особено сиренето .

Въглехидратите трябва да бъдат в диетата в количество не повече от 400-450 грама на ден. Но заложете на качествените въглехидрати. Злоупотребата с лесно смилаеми въглехидрати – захар, шоколад, сухи пасти и други, води до застой на жлъчката и отлагането на мазнини в черния дроб.

Противно на разпространеното мнение сред диетолозите преди е едно ново изследване – мазнините не са вредни. Основното нещо е да се знае мярката. При лека форма на заболяване на черен дроб може да се приемат 80-90 грама мазнини на ден като висококачествен зехтин и други растителни масла.

Мастноразтворимите витамини подобряват обмяната на веществата и са от съществено значение за болния черен дроб.

Author: Mari

Share This Post On