Какво е чернодробна недостатъчност?

Чернодробна недостатъчност е състояние при което черният дроб изпитва затруднения да работи нормално, причинени от различни обстоятелства

chernodrobna nedostatachnost
Има остра и хронична недостатъчност на черния дроб, и 3 етапa, през които се развива това заболяване: I етап – начален (компенсиран), II етап – изразен (декомпенсиран) и етап III – дистрофичен. В крайния стадий чернодробната недостатъчност завършва с чернодробна кома.

Всяка година в света от това тежко състояние на черния дроб умират повече от 20 000 човека. Смъртността от този симптом е 50-80%.

Причини за чернодробната недостатъчност

Остра чернодробна недостатъчност може да се случи, когато са налице следните предпоставки:

– Тежки форми на вирусен хепатит,
– Индустриално отравяне (арсен, фосфор и др.)
– негодни за консумация гъби
– Други хепатотропени отрови
– Някои лекарства (екстракт от мъжки папрат, тетрациклин , и др.)
– преливане на кръв.

Хронична чернодробна недостатъчност се появява и с напредването на много хронични заболявания на черния дроб, като цироза, злокачествен тумор и други подобни.

Острата чернодробна недостатъчност може да е резултат от вирусен хепатит, автоимунен хепатит, наследствени заболявания (например болест на Уилсън); предозиране с лекарства (например парацетамол), излагане на токсични вещества (например токсични гъби). В 30% от случаите причина за острата чернодробна недостатъчност не е определена.

Симптомите зависят от естеството на чернодробното заболяване и тежестта на процеса.

Остра чернодробна недостатъчност се развива бързо, в продължение на няколко часа или дни, и може да бъде обратима с навременна терапия. Хроничната чернодробна недостатъчност се развива постепенно в продължение на няколко седмици или месеци, но и заради провокиращи фактори (прием на алкохол, езофагеалено-стомашно кървене от разширен хранопровод, интеркурентна инфекция, физическо изтощение, прием на високи дози диуретици, за да се справим със състоянието на асцит и така нататък). както вече казахме, всички тези състояния могат бързо да предизвикат развитието на чернодробна кома.

Author: Mari

Share This Post On