Чернодробната стеатоза не трябва да бъде подценявана

Какви са причините за затлъстяване на черния дроб?

 

чернодробна стеатоза

Приемът на излишни калории кара мазнините да се натрупват в черния дроб. Когато черният дроб не обработва и разгражда мазнините, те се отлагат в чернодробните клетки. Хората са склонни да развият чернодробна стеатоза, ако имат някои състояния, като затлъстяване, диабет или високи нива на триглицеридите.

Злоупотребата с алкохол, бързата загуба на тегло и недохранването също може да доведе до чернодробна стеатоза. Въпреки това, някои хора развиват чернодробна стеатоза, дори ако нямат нито едно от тези условия – така че всеки трябва да взима мерки навреме и да си прави редовно изследвания, както и да посещава личния си лекар.

Кои са рисковите фактори за затлъстяване на черния дроб?

Повечето (но не всички) от пациентите с мастно чернодробно заболяване са на средна възраст и с наднормено тегло. Рисковите фактори, най-често свързани със затлъстяване на черния дроб са:

  • Затлъстяване (индекс на телесна маса над 30)
  • Диабет
  • Повишени нива на триглицеридите

Метаболитен синдром и затлъстяване на черния дроб

Много изследователи смятат, че метаболитния синдром – група от заболявания, които повишават риска от диабет, сърдечни заболявания и удар – играе важна роля в развитието на чернодробна стеатоза.

Признаците и симптомите на метаболитния синдром включват:

  • Затлъстяване, особено в областта на талията (абдоминално затлъстяване)
  • Високо кръвно налягане (хипертония)
  • Един или повече завишени нива на холестерол – високи нива на триглицеридите, вид мазнини в кръвта, или ниски нива на липопротеините с висока плътност
  • Резистентност към инсулин, хормон, който помага за регулиране на количеството на захарта в кръвта.

Author: Mari

Share This Post On