Чернодробните клетки растат много по-бързо, отколкото се смяташе досега

Индийските лекари открили, че трансплантирания черен дроб започва да расте по-бързо от установените норми

черен дроб транспалнтация

Чернодробните клетки растат много по-бързо, отколкото се смяташе досега

Считан за нормален растеж на черния дроб отнема три месеца. Но се оказа, че черният дроб може да расте по-бързо – за по-малко от 3 седмици.

Това е положителна новина за донорите и лекарите. Известно е, че черния дроб е единственият орган, който може да се регенерира, да нарасне до нормален размер, дори ако има по-малко от 25% от първоначалния обем. Лекарите от трансплантационната хирургия заместват увредения черен дроб с подходяща част от донора. И тази част на тялото започва да расте. Индийските лекари анализирали състоянието на черния дроб при 11 пациенти, които са получили черен дроб, както и при 6 пациенти, донори.

Установено било, че всичко се развивало нормално до 120-ия ден след трансплантацията. Това станало ясно чрез специална програма за оценка на размера на черния дроб. По този начин, на деветия ден след операцията останалата част от черния дроб на донора се увеличава в размер повече от половината. И от 12-ия ден размера се увеличава почти два пъти. Така присадената част от черния дроб се увеличила в размер два пъти 19 дни след трансплантацията.

Author: Mari

Share This Post On