Диета и лечение на камъни в жлъчката с билки

Жлъчните камъни представляват твърди формации, чиито състав е основно от пигментни вещества и холестерол. Хора с камъни в жлъчката са предимно такива, които са с наднормено тегло, затлъстяване и диабет, тъй като техните нива на естрогени са завишени, а холестеролът и билирубинът в жлъчния сок са в излишък.

koremi-stomach-foodПо-малките камъчета не предизвикват проблеми, те се отделят незабелязано. Тези с по-големи размери обаче могат да предизвикат болки и редица други проблеми. В повечето случаи, заболяването протича без наличие на симптоми. Но и има възможност в други да се появи силна болка, локализирана в горната част на корема, която да се разпространи към гърба. Освен болка има вероятност болния да проявява и такива симптоми като чувство на гадене и повръщане. Най-често тези симптоми се проявяват през нощта, след като човек се е нахранил и особено, ако е приел големи количества мазнини. Ето защо болните трябва да се ориентират към специална диета. Ако имат наднормено тегло, е добре то да бъде оптимизирано. Това обаче трябва да става поетапно, постепенно, а не бързо с гладуване. Това ще стане с промяна на хранителния режим.

От него се изключват такива храни, като богатите на захар и наситени мазнини. Яйцата се ограничават или поне се избягва да се яде жълтъка, не бива да се приемат и свинско месо, както и лук, тъй като именно те се смятат за едни от основните причинители на хранителни алергии. Други храни, които усложняват проблема са и високо мазните млечни храни. Приемайте умерено нетлъсти меса, както и нискомаслени млечни произведения.

Трябва веднъж завинаги да се забравят такива храни, като месни и рибни консерви, пушени меса и риби. Не всички растителни храни са разрешени. Забраняват се бобовите храни, а спанакът, патладжаните, картофите, сините сливи могат да се приемат по малко и да не се прекалява.

Менюто за деня трябва да изобилства от храни, богати на витамин С, като допълнително е добре да се приема още около 1000 мг от витамина под формата на хранителна добавка. Ежедневно се препоръчват да се хапват ряпа, цвекло и чесън. Диетата разрешава в ограничени количества и рядко прием на тестени храни, макарони и юфка. Но нека бъдат заменени с пълнозърнести такива. Изключително полезни са суровите ядки, ето защо от тях може да се яде всеки ден. При приготвянето им, ястията трябва да бъдат подправяни със студено пресован зехтин и малко лимонов сок. Никакъв оцет! Ако заедно с диетата се приемат и добавки с омега 3 мастни киселини, това ще окаже допълнително благоприятно влияние на заболяването.

Освен диетата е добре да се приемат и определени билки. Те ще окажат благоприятен ефект и ще помогнат да се образува допълнително жлъчна течност. Такива ценни лечебни растения, са вълшебното глухарче, както и други горчиви билки. Билките обикновено се приемат под формата на чай. Направете си чай от корен на глухарче, маточина , див ямс и лайка и пийте всеки ден, по една чаша от него.

Може да направите един комбиниран чай, който ще облекчи болките, състоящ се от корен на глухарче, див ямс, бял равнец, мента, лечебен камшик и росопас. Той се пие когато болката е провокирана от мазни храни, три пъти дневно по 1 чаша. Може да пиете и чай от семена на морски бял трън.

Author: admin

Share This Post On