Дюлята – защо е толкова полезна?

Често пренебрегвана заради стипчивия вкус, дюлята е един от най-полезните плодове на сезона, твърди диетологът д-р Георги Гайдурков

дюлята

Дюлята – защо е толкова полезна?

Както често се случва, тъкмо това, заради което се мръщим, се оказва най-ценното. Дъбилните вещества и танините са виновниците за този специфичен вкус на дюлята. Те са уникални антисептици и тъкмо поради това плодът е чудесно природно средство за борба с инфекции и възпаления.

Дюлята съдържа също значителни количества витамин С, микроелементи и ароматни съединения с бактерицидни свойства. Има слизести вещества, които активизират храносмилането. А пектините спомагат за правилното усвояване на мазнините от останалата храна. За активизиране на метаболизма роля играят и многото фибри.

Диетата с дюли е доказано средство за качествено сваляне на килограми. Но заради стягащото й действие трябва правилно да се комбинира с други плодове (киви, круши, грозде).

Дюлята може да се консумира сурова. Достатъчно е само едно парченце на ден. Може да я варите на компот, или да ползвате семките на дюлята, които също имат много полезни вещества. Може да настържете дюлята, и да я добавяте към плодови салати или към кисело мляко. Най-добре е да превъзмогнете стъпчивия ѝ вкус, и да я включите в менюто си. Няма да съжалявате!

 

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On