Експертите не препоръчват да се дава плодов сок на децата сутрин

Според персонала на Виенския университет, пиенето на плодов сок на закуска значително увеличава риска от наднормено тегло или дори затлъстяване при децата

децата
Децата е по-добре да консумират цял плод, отколкото сок, без значение дали е на закуска или на вечеря. Участниците в проучването, които са пиели чаша плодов сок сутрин, бяха 1,5 пъти по-склонни да имат наднормено тегло. Без промени в теглото са били деца, които не са пиели сок сутрин, пише The Daily Mail.

Проучването включваше 650 деца. Специалистите проучили как закусват децата. Също така, учените оценяват растежа и теглото на доброволците. Приблизително 29% от децата са с наднормено тегло или със затлъстяване. Плодовият сок на закуска е увеличил вероятността от наднормено тегло и затлъстяване. Участниците, които пиеха вода на закуска, бяха с с 40% по-малко наднормено тегло. Според изследователите това се дължи на факта, че плодовите сокове често съдържат много захар и калории.

В допълнение, учените са открили: само 4 от всеки 10 деца закусват всеки ден. Около една трета от доброволците са закусвали по-малко от 5 пъти седмично. А една трета от участниците не са закусвали изобщо. Пропускането на закуската също е свързано с увеличаване на теглото, тъй като децата, които не са приемали храна сутрин, са по-склонни да се хранят през деня и вечер. Експерти твърдят, че вместо сок децата трябва да получават цели свежи плодове.

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On