Как да разчитате етикетите на храните?

Прочетете следващите 5 съвета, които ще ви помогнат да разчитате правилно етикетите на храните

etiketite na hranite
Състав на продукта

Всеки етикет трябва да включва информация за състава на продукта. Енергийната стойност показва колко енергия ще получи организмът ни, но за да вземем окончателно решение за покупка, е необходимо да сме наясно какво се съдържа в храната. Така например трябва да имате предвид, че захарозаместителите не носят никаква хранителна ценност и не добавят калории към общата енергия, но може да повлияят негативно на здравословното състояние.

Съставките обикновено са изброени на етикета в низходящ ред – най-отгоре са тези, които са с най-малко съдържание в продукта. Съответно на най-долните редове са тези, които са най-много. Ако на етикета има повече от три наименования на съставки, които не са ви познати, по-добре не купувайте стоката.

Предпочитайте ясните компоненти, които може да разпознаете. Избягвайте храните, съдържащи фруктоза, захарозаместители, хидрогенизирани растителни масла, консерванти.

„Обезмаслен“ не значи здравословен

Обезмаслените продукти не означават задължително по-малко калории. Често за подобряване на вкуса в тези случаи се добавя захар. Сравнете етикета на обезмасления продукт с някой пълномаслен – ако няма съществени разлики в количеството калории, предпочетете пълномасления – така поне ще избегнете захарта и подобрителите.

Какво означава буквата Е?

Това е знак, че веществото е одобрено за използване в хранителната промишленост в Европа. Номерата от 100 до 180 означават оцветители, от 200 до 285 – консерванти, от 300 до 321 – антиоксиданти, от 400 до 495 – емулгатори, сгъстители, желиращи вещества. Не всички Е-та са от изкуствен произход – например Е 440 е ябълков пектин, Е 300 – витамин С, Е 306-Е 309 – витамин Е. Най-добре си принтирайте списък с вредните Е-та и го носете със себе си, когато пазарувате.

Най-разпространените консерванти

Консервантите са вещества, които възпрепятстват размножаването на бактерии в продуктите. В състава на храните често се срещат сорбинова и бензоена киселина и техните соли – това са най-разпространените промишлени консерванти. Търсете на етикета наименования на натурални консерванти – лимонена и ябълкова киселина, натриева сол – те се използват и за домашно консервиране.

Защо са нужни емулгатори?

Емулгаторите започват да се прилагат в хранително-вкусовата промишленост през последните десетилетия при производството на нискомаслени продукти, когато трябва да се създаде впечатление за мазна консистенция, пише ‘Рецепти за здраве“. Най-често се използва натуралният емулгатор лецитин, който не е вреден за здравето компонент.

 

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On