Група учени откриха колко бързо може да се възстанови черния дроб

Проучванията показват, че клетките на интрахепаталните жлъчни пътища участват в чернодробната регенерация

 черния дроб
Това откритие ще постави кръст върху чернодробното заболяване, включително цирозата.

Известно е, че могат да бъдат възстановени чернодробни клетки (хепатоцити). Въпреки това, регенерирането не се случва достатъчно често, освен това новите клетки остаряват доста бързо. Ето защо учените се опитаха да намерят начин за допълнителна регенерация. Идеалният кандидат бяха клетките на жлъчния път на черния дроб – холангиоцитите.

Експериментите се провеждат с мишки, които имат чернодробни лезии и „несвързани“ гени в хепатоцитите, отговорни за клетъчното делене. Това позволи да се симулира ситуацията, когато възстановяването на черния дроб става не за сметка на хепатоцитите. В резултат на това, черният дроб е успял да се възстанови поради холангиоцитите.

Тези клетки се появяват от жлъчните пътища и се превръщат в чернодробни клетки вместо в дефектни хепатоцити. Според учените, потенциалът за регенериране на описания механизъм е по-висок от този за механизма на възстановяване, дължащ се на хепатоцитите. Сега учените трябва да възстановят човешкия черен дроб, увреден от цироза, чрез въвеждане на холангиоцити.

Друга новост е, че чернодробната болест може да бъде диагностицирана лесно и бързо чрез слюнка.

Учените са представили нов тест, който използва човешка слюнка за откриване на чернодробно заболяване. По-специално, тя помага да се диагностицира инфекцията с хепатит Е, пише The Indian Express . В световен мащаб хепатит Д инфектира 20 милиона души годишно и убива повече от 56 000.

 

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On