Хемангиом на черния дроб

Хемангиом на черния дроб представлява плетеница от кръвоносни съдове върху повърхността на черния дроб

Хемангиом на черния дроб представлява плетеница от кръвоносни съдове върху повърхността на черния дроб

Хемангиом на черния дроб представлява плетеница от кръвоносни съдове върху повърхността на черния дроб

Чернодробните хемангиоми обикновено не са опасни и не предизвикват симптоми.

Чернодробните хемангиоми са неракови и няма да причинят рак. Тези тумори обикновено са около 4 см като размер. В някои случаи, те могат да нараснат много повече от 4 сантиметра. Бременните жени или тези, които използват естроген, или каквато и да е хормонална терапия, например, имат по-голям риск от разрастване на хемангиома. Това е така, защото се смята, че естрогена е един вид гориво за растежа на чернодробните хемангиоми. По-големите хемангиоми може да предизвикат симптоми.

Обикновено има по един хемангиом на черния дроб. Има случаи, в които може и да са повече.

Експертите не са сигурни защо се образуват чернодробните хемангиоми. Въпреки това, те са съгласни, че чернодробните хемангиоми най-вероятно са вродена, което означава, че те се наследяват от родителите.

Повечето чернодробни хемангиоми са диагностицирани при пациенти на възраст между 30 и 50 години.

Жените са по-склонни от мъжете да развият чернодробни хемангиоми. Жените, които са на хормонална терапия за увеличаване на техните нива на естроген са изложени на повишен риск от развитие на чернодробни хемангиоми.

В повечето случаи хемангиом на черния дроб не причинява симптоми. Въпреки това, ако те са били утежнени от нараняване или подхранвани от промяна в нивата на естрогена, могат да се появят симптоми.

Симптомите на хемангиом на черния дроб включват:

  • болка в горната дясна част на корема
  • усещане за ситост след ядене с малко количество храна
  • гадене
  • повръщане
  • липса на апетит

Чернодробните хемангиоми могат да причинят загуба на тегло, което се дължи на загуба на апетит. Ако имате симптоми на хемангиом на черния дроб, трябва да се свържете с вашия лекар веднага.

Author: Mari

Share This Post On