Хепатоспленомегалия – какво е това?

Диагностиката на хепатоспленомегалия обикновено не представлява трудности и се състои от палпация и перкусия

uvrejdaniq-na-cerniq-drob-pri-infekciozni-i-parazitni-zabolqvaniq

Хепатоспленомегалия – какво е това?

Хепатоспленомегалия може да бъде открита визуално, дори под формата на тумори в горния десен квадрант.

Размерите на хепатоспленомегалия са пряко зависими от характера на причините, както и от продължителността на патологичния процес. В този случай връзката с тежестта на заболяването не може да бъде намерена. От голямо значение за диагностиката е и съотношението между хепатомегалия или спленомегалия.

Отличителна черта на хепатомегалия е, че се развиват признаци на хиперспленизъм – левкопения и тромбоцитопения, които се проявяват при рутинен клиничен анализ на кръвта.

Заболяването представлява комбинирано увеличение на черния дроб и далака. Наблюдава се при чернодробна цироза, портална хипертония, инфекциозни и паразитни болести, както и при други случаи.

Симптоми и видове:

Има едновременно увеличаване на черния дроб и далака, със значителни ограничения на процеса.

При деца, заболяването е по-често, отколкото при възрастни. То е причинено от анатомични и физиологични характеристики на растящия организъм. Основните причини за това заболяване при деца са наследствени метаболитни нарушения, хемолитична болест , вродени и придобити заболявания на вена на далака и порталната вена и инфекциозни заболявания.

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On