Хипертониците трявба да се откажат от солта

Солта е подправка, която трябва да бъде забравена от хипертониците. Или поне да се употребява в много малки количества

Изследователи от британските университети са установили дали човек, който се придържа към здравословна диета, може да компенсира вредата, причинена от прекомерната консумация на сол. Както се оказа, дори и при постоянно спазване на правилната диета, солените храни често водят до повишаване на кръвното налягане.

Учените от Имперския колеж в Лондон и Северозападния университет анализираха диетата на повече от четири хиляди души и заключиха, че хората, които консумират голямо количество сол, имат по-високо кръвно налягане. И това е напълно независимо от менюто.

Експертите препоръчват да поддържате приема на сол в ниски количества. Дори по-ниски от необходимото количество за деня, което е в рамките на 2-3 щипки сол. Производителите на хранителни продукти също трябва да помислят за намаляване съдържанието на сол в храната, тъй като високо кръвно налягане води до усложнения, като инфаркт и инсулт. По-рано, лекарите са били убедени, че яденето на големи количества плодове и зеленчуци ефективно противодейства на последиците от високите нива на сол в храната при пациентите с високо кръвно налягане.

Резултатите от ново проучване обаче опровергават тази теория, което означава, че здравословното хранене по никакъв начин не противодейства на неблагоприятния ефект на натриевия хлорид.

Учените следваха диетата на участниците, чиято възраст беше от 40 до 59 години. Експертите оценява концентрацията на натрий и калий в пробите от урина на индивидите, както и информация от анализа на повече от 80 хранителни вещества, които могат да бъдат свързани с ниско кръвно налягане, включително витамин С. Много от тези вещества се откриват в плодовете и зеленчуците.

Изследването е намерило връзка между високото кръвно налягане, високия прием на сол, дори и при тези хора, при които тялото получава голямо и разнообразно количество хранителни вещества. Според ръководителя на експертната група тези данни показват важността на намаляването на приема на сол.

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On