Храната в помощ на пречистването на черния дроб

Здравият черен дроб се почиства ежедневно чрез секрецията на жлъчката

 

храна черен дроб

Стимулирането на този процес може да помогне на черния дроб да премахване токсините. Това става като се приемат в големи количества зеленчуци с горчив вкус: кресон, синап, зелена салата.

Тиква, моркови, цвекло, ряпа, репички, различни видове зеле (броколи, брюкселско зеле, карфиол) и артишок също дават силен холеретичен ефект.

Внимателни трябва да бъдем с приема на лук, чесън, хрян, ряпа и горчица. Всички те съдържат етерични масла, които имат тежък дразнещ ефект.

Нефилтриран лен, сусам и слънчогледово масло са като балсам за черния дроб. Всички ядки (с изключение на фъстъците), тиквените и слънчогледови семки също са активни защитници на черния дроб (хепатопротектори). Те съдържат етерични етерични фосфолипиди и мастно-разтворимия антиоксидант витамини А и Е. Тези вещества неутрализират свободните радикали и служат като градивни елементи за възстановяване на чернодробните клетки.

Закуска от сандвич с масло, сирене и колбаси (едновременно) или тлъсто месо не е препоръчителна, когато става въпрос за за здравето на черния дроб. Изобилие от лесни въглехидрати (например грис или ориз, овесена каша, бял хляб, картофи) също не трябва да присъства в менюто. Такава храна предизвиква чернодробно заболяване, затлъстяване и диабет тип 2.

Author: Mari

Share This Post On