Как да се храним без да дебелеем и да вредим на здравето?

Можем да се храним вкусно и редовно и без да пълнеем. Ето как!

hranim Храненето е фактор от първостепенно значение за здравето. От него зависи дали достатъчно зареждаме организма с ценни съставки, необходими за всичките му функции. Но не само храната е важна, а и скоростта, с която я поглъщаме.

Съвременният човек страда от дефицит на време, затова е склонен набързо да задоволява глада си. Резултатът е повече приети калории, по-бързо огладняване и затруднения в храносмилателния тракт заради недобре сдъвканата храна.

Учените отдавна са установили – нужни са 20 минути, за да стигнат до мозъка сигналите за ситост. А мнозина за по-малко време напълно приключват с яденето. Изследване, в което са взели участие 30 жени на възраст между 20 и 30 години и с приблизително еднакъв индекс телесна маса, показва, че когато се хранят бързо, приемат средно 645,7 ккал, а при бавното хранене – 579 ккал. За един ден лошият навик може да ви носи около 200 ккал повече. Специалистите предупреждават, че той увеличава до 2,5 пъти риска от развитието на диабет тип 2.

Когато дъвчем храната добре, даваме шанс на храносмилателната система да работи оптимално. Засищаме глада с по-малко калории и се наслаждаваме на яденето. Правилата са прости.

1. Осигурете си тиха и спокойна атмосфера. Установено е, че шумът увеличава скоростта на хранене.

2. Режете ястието на малки паченца и след като хапнете, оставете приборите на масата. Китайските пръчици много ще ви помогнат да забавите темпото, защото с тях може да се вземат само малки количества.

3. Дъвчете добре. Това важи особено за храните, богати на въглехидрати, тъй като много от ензимите за тяхното смилане са в слюнката. Не е необходимо при всяка хапка да броите над 20 сдъвквания, но се стремете тя да е напълно смляна, преди да я преглътнете.

4. Елиминирайте страничните занимания, които отвличат вниманието – гледане на телевизия, говорене по телефона, прелистване на вестник, шофиране.
Интересно е въздействието, което има храненето пред огледало. Учени установяват, че човек забавя темповете. Виждайки се как изглежда отстрани, той се старае да седи и да се храни красиво.
Ако за десерт сте предвидили ябълка, портокал или друг плод, не го обелвайте и нарязвайте предварително. Това е начин да забавите храненето и да дадете шанс на усещането за ситост.

 

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On