Как да разберем кои храни трепят възпаленията?

Можем ли и как да правим разлика между про- и антивъзпалителни храни?

chesan Отговорът на този въпрос невинаги е лесен, тъй като науката все още не е дала еднозначен отговор и постоянно се правят нови открития. Съществуват няколко основни фактора, които правят храните про- или антивъзпалителни:
• наличие на т.нар. есенциални мастни киселини (омега-3 и омега-6)
наличие на антиоксиданти ш наличие на витамини, микро- и макроелементи и специфични противовъзпалителни вещества

Сред най-мощното от последните вещества е куркуминът, който се съдържа в куркумата. Компоненти с такова действие има също в джинджифила, розмарина, пипера – те им придават характерния вкус и аромат. Затова не забравяйте всекидневно да ги включвате в менюто си.

Пряко антивъзпалително действие имат и продуктите, богати на омега-3 киселини.

А от омега-6, напротив, се синтезират вещества, които предизвикват възпаления. Омега-3 има в мазната риба, орехите, маслото от ленено семе, листните зеленчуци. Но и тук съществуват парадокси. Например дивата сьомга е полезна и възпрепятства развитието на възпаления. Но сьомгата, отглеждана във ферми (която се продава в магазините), често е провъзпалителен продукт. Причината е в храната, която приемат рибите. По правило в сьомгата от ферми има малко омега-3 и повече омега-6, а този дисбаланс не се отразява добре на здравето. По същата причина слънчогледовото масло е продукт „про“, а зехтинът – „анти“. В зехтина има много олеинова киселина, която помага на омега-3 да свършат своята полезна работа, а в слънчогледовото олио – повече омега-6.

Омега-6 има и в месото, млечните продукти и соята, което ги прави провъзпалителни. За съжаление полезната олеинова киселина се среща доста по-рядко – освен в зехтина може да я намерите и в бадемите.

„Срещу“ възпаленията винаги работят антиоксидантите, а „за“ тях – брашното и захарта. В идеалния случай е необходимо менюто да е добре балансирано между продукти „про“ и „анти“.

 

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On