Храносмилането е част от важните задачи на черния дроб и жлъчката

Храносмилането е преобразуване на храната в гориво

 

храносмилане

Храносмилането е част от важните задачи на черния дроб и жлъчката

То изглежда прост процес, основан на принципа „каквото влезе, трябва да излезе“. Неговите етапи са:

1. Дъвчене

В устата храната се накъсва и смачква от зъбите. Ензими в слюнката започват химическата й обработка.

2. Гълтане

Мускулът на хранопровода се свива и разширява, за да премине храна от устата в стомаха, където се отваря клапан и я пропуска.

3. Мелене

За 3 часа погълнатото се облива с храносмилателни сокове (солна киселина), която го разбива на малки частици. Те поемат към червата.

4. Разграждане

Жлъчката отделя произведена от черния дроб течност на входа на тънките черва – при дванадесетопръстника. Тя емулгира мазнините от храната във водниста маса, за да бъдат усвоени или изхвърлени по-лесно. Жлъчната течност секретира в червата и отпадъчни продукти, за да бъдат изхвърлени.

В тънките черва се вливат и секрети от панкреаса, които разграждат въглехидратите и белтъчините в храната. Други ензими се отделят от лигавицата на червата и също помагат за усвояване на храната. Тя пътува през 7-метров нагънат чревен тунел.

5. Проверка

70% от имунните клетки на човека са подслонени в червата му. Те тестват храната за микроби, откриват ги, убиват ги и ги пренасят в дебелото черво за изхвърляне.

6. Усвояване

Храната вече е разградена до гъста каша, наречена химус. Ценните й съставки могат да се усвоят. Това става чрез циркулярните гънки на червата, покрити с милиони власинки. Те поемат витамини, минерали, белтъци, въглехидрати и мазнини, пренасят ги в кръвта и лимфата, а те ги доставят в черния дроб.

7. Разпределяне

Черният дроб следи всички резорбирани вещества и ги трансформира във форми за отделните тъкани. Освен това той складира глюкоза под формата на глюкоген за по-късна консумация от тъканите. Попадне ли на токсини, ти разгражда.

8. Изхвърляне

Несмляната храна и отпадъците преминават в дебелото черво с малко вода. То ги сгъстява и оформя в изпражнения, които се изхвърлят от 12 до 48 часа след постъпването им в организма. От всичко изядено се усвояват 2/3, а се изхвърля 1/3.

 

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On