Хроничен автоимунен хепатит – виновна е имунната система

Понякога причината за хепатита не са само вирусите, но и собствените клетки на имунната система, които започват да унищожават черния дроб

хроничен автоимунен хепатит

Хроничен автоимунен хепатит – това е възпалително заболяване на черния дроб, което с течение на времето може да стане хронично. Смята се, че причината за заболяването е лоша работа на имунната система. Имунните клетки не могат да познаят „своите“ от „чуждите“ и в крайна сметка започват да атакуват клетките на черния дроб, като последните поемат чужди агенти. Въпреки това, следва да се отбележи, че по достоверни данни, причините за заболяването все още не са много ясни. В подкрепа на автоимунния произход на заболяването е посочено присъствието на автоантитела, както и следствие от редица автоимунни заболявания. Също косвени доказателства за автоимунния произход на болестта е фактът, че имуностимулиращата терапия осигурява някои положителни ефекти. И все пак остава открит въпросът защо имунната система започва да се бори с клетките на черния дроб. Може би такива аварии са генетично заложени или те са причинени от някои вируси, включително хепатит и цитомегаловирусна инфекция.

Това заболяване се среща най-често при млади жени и момичета. Много по-малко вероятно да страдат от хроничен автоимунен хепатит мъже и жени, по-възрастни от 50 години.

Симптомите на болестта

При пациенти с автоимунен хепатит може да се появи жълтеница, която се комбинира с умора. В някои случаи се усеща коремна болка, болки в ставите, артрит, тежка форма на акне, аменорея, треска и диария.

По-сериозно усложнение на заболяването е цироза на черния дроб, което може да се развива с течение на времето или се появят в началото на заболяването.

Приблизително при 20% от пациентите, които не са лекувани, хроничния автоимунен хепатит може да премине от само себе си, без да се появи цироза на черния дроб. Въпреки това, ако заболяването не се лекува, в тежки случаи то може дори да доведе до смърт на пациента в рамките на няколко години след поставяне на диагнозата.

Author: Mari

Share This Post On