Изабгол и неговото действие върху черния дроб и жлъчката

Други имена: Пустинна индианска пшеница, пустинен живовляк. Цветовете на растението се намират на къси, с кръгла форма цветни чашки. Всяко цвете е съставено от четири яйцевидни листа и 4 тичинки. Листата са зелени с тясно линейна форма. Растението е покрито пухкава, бяла „коса“. Среща се предимно в сухи, слънчеви, открити зони.

0710Употреба на Изабгол: 

– Срещу висок холестерол: Изабгол е доказано средство срещу високите нива на холестерола, като със своите агенти спомага за намаляване високите нива на кръвната захар, а оттам и на холестерола. За да има ефект обаче, билката трябва да бъде приемана в продължение на поне осем седмици. За жалост обаче изабгола има много ниска регулация върху холестерола, поради което хората с по-високи нива не могат да го използват самостоятелно, а се нуждаят от допълнителна терапия.

– При запек: Дълго време растението е признато за майстора и шефа сред лаксативните средства. Редовният прием увеличава обема на изхвърлените токсини, движението на червата и намаляване общото време за изпразване на червата.

Диария: Изследванията показват, че растението може да бъде използвано за лечение на диария, като предотвратява дехидратацията и възвръща баланса в организма след изгубените полезни вещества.

– Рак на дебелото черво: Според скороши проучвания, диета включваща в себе си и изабгол може да редуцира в голям процент риска от рак на дебелото черво. Все пак има нужда от още изследвания, за да се получи категоричен извод в тази насока.

– Прочистване черен дроб и жлъчка: Билката се влага в редица растителни препарати, чиято цел е цялостно прочистване на черния дроб от натрупаните токсини от ежедневната човешка дейност, било то храна или медикаменти, както и за запазване ефективната работа на жлъчката.

– Хиперглекемия: Състоянието представлява високи нива на кръвната захар, и според няколко проучвания, употребата на изабгол и ястия с билката, оказват много благоприятно отражения върху кръвната захар и нейните високи нива.

Author: admin

Share This Post On