Излишното тегло увеличава риска от деменция

Излишното тегло не разболява само черния дроб. То уврежда цялото тяло. Освен това възпрепятства и когнитивните способности


Екип от учени открил, че поради наднорменото тегло, рискът от развитие на деменция се увеличава с една трета. Когато човек затлъстее, притокът на кръв към мозъка намалява. На него започва да липсва му кислород и когнитивните функции се влошават. Експертите анализирали данни на повече от 1,3 милиона души, пише Zee News .

Изследователите установяват, че хората с голям индекс на телесна маса (ИТМ) на възраст 50 години са имали по-голяма вероятност да получат деменция след като навършат 70 години. Увеличаването на ИТМ с 5 килограма увеличава риска от деменция с 16-33%. Според учените поддържането на здравословно тегло може да предотврати или да потисне развитието на деменция.

Според друго изследване, проведено от експерти от организацията Oxon Epidemiology и Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, затлъстяването предпазва от деменция. Изследователите установяват, че ако ИТМ на човек в средна възраст се увеличи, рискът от развитие на деменция е намален. Доброволците с тежко затлъстяване (ИТМ над 40%) страдат от деменция с 29% по-рядко отколкото хора с нормално тегло.

И още: болестта на Алцхаймер може да се предава чрез кръвопреливане. Специалисти от Университета на Британска Колумбия установяват, че бета-амилоидният протеин, свързан с деменция, е способен да се разпространява чрез кръвта. Учените са провели проучване при мишки. Някои гризачи имат мутантен човешки ген, който повишава нивото на бета-амилоидния протеин в кръвта, а останалите не, според докладите на Daily Mail.

 

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On