Как да разберем, че жлъчния мехур е болен?

Жлъчния мехур, въпреки малкия си размер, е много важен орган в човешкото тяло

жлъчен мехур

Как да разберем, че жлъчния мехур е болен?

Неговата основна функция е натрупването на жлъчка, произвеждана от черния дроб. През нощта черния дроб произвежда до 2 литра жлъчка. Много хора страдат от различни заболявания на жлъчния мехур, като повечето от тях, до известна степен, дори не знаят, че има нарушения в храносмилането, дължащи се на заболявания на този конкретен орган. Симптомите на различните заболявания на жлъчния мехур са много сходни, но всяка болест има свои собствени характеристики.

Симптомите на холецистит и холелитиаза

Жлъчнокаменната болест е доста често срещано заболяване, при което жлъчните камъни създават дискомфорт и болка у болния. Предразположени към заболяването са хора с наднормено тегло и метаболитни нарушения. Камъните в жлъчката могат да бъдат асимптоматични в продължение на много години и стават случайно откритие при проучване за други заболявания. Много често, заболяването се проявява под формата на жлъчни колики, когато камъните попадат в жлъчните пътища и ги запушват, като по този начин се предизвиква предотвратяване на потока на жлъчката.

Жлъчните колики се характеризират с остро начало, когато на фона на сравнително спокойно и нормално здравословно състояние или след физическа активност, прием на мазни храни и алкохол, пациентът има остра силна болка в десния горен квадрант, като е възможно да се усети болка в дясната половина на гръдния кош, и тя се увеличава при поемане на въздух и движение. Пациентите имат гадене и повръщане на жлъчка, имат горчив вкус и сухота в устата, може да се подтикне развитието на жълтеница. Телесната температура се повишава до 38 ° С или остава нормална.

Ако камъкът запуши жлъчните пътища, и е с малки размери, може да падне в дванадесетопръстника. Тогава черния дроб спира коликите сам. Ако това не стане, тогава се развива остър холецистит (възпаление на жлъчния мехур). Това състояние е опасно за живота на пациента, така че при появата на по-горе описаните симптоми, се нуждаете от спешна хоспитализация в хирургично отделение на болницата.

 

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On