Как да се хранят бъдещите майки: съвети и информация

Важно е бъдещите майки да приемат достатъчно фолиева киселина (витамин В9) 2-3 месеца преди зачеването и през първите месеци от бременността

бъдещите майки

Бъдещите малки трябва да внимават с какво се хранят. Без В9 не се развива нормално невралната тръба, а това води до аномалии на главния и гръбначния мозък на бебето. Нуждите от витамините от цялата група В остават високи през всичките 9 месеца. Затова експерти съветват храната да осигурява около 600 микрограма на ден. Най-лесният начин бременните да си доставите голяма част от нужното дневно количество е купичка зърнени храни за закуска, а с обяда и вечерята – салати от марули, спанак, зеле.

Започвате деня енергизирани, ако няколко пъти седмично закусвате купичка овесена каша или мюс-ли. Сложните въглехидрати в зърната поддържат чувството за ситост дълго време. Овесените трици спомагат да се намалят нивата на холестерол в кръвта.

Естествен източник на фолиева киселина са броколите и аспержите, бобът, лещата, грахът. Порция леща например дава половината от необходимото количество В9.

Бобовите храни осигуряват отлична доза растителни белтъчини. Всички жени се нуждаят от допълнителни 10 г протеини по време на бременноста (общо най-малко 60 г). Отличен източник с близо 15 г на порция са зрелият боб и лещата, но и грахът, нахутът, соята. Те са богати на фибри, които помагат срещу запек – типичен проблем през 9-те месаца. Чрез замяната на традиционния бял хляб с пълнозърнест можете да сте сигурни, че изяждате препоръчителните 20-35 г фибри на ден. Той ще ви достави и добър процент желязо и цинк.

Author: Mari

Share This Post On