Как да си направим сами боза за здрав стомах? (РЕЦЕПТА)

Прясна боза може да се пие при гастрит и язва. При лениви черва тя усилва перисталтиката им и е много ефикасна срещу запек


Препоръчва се при някои видове хранителни разстройства.

Здравословната доза е 500 мл боза на ден. Ако искате да подсилите организма след боледуване и да наваксате тегло, може да увеличите до 1 л. За кърмачките е полезно същото количество – бозата увеличава лактацията.

За да сте сигурни, че бозата е
прясна и без консерванти, лесно ще си я направите у дома. От 1 кг просо стават 5-8 л боза. Може да използвате и друго брашно.

За закваска се слага готова боза, но по-добре да си я приготвите първия път. Смесете 2 с.л. брашно, 1 ч.ч. хладка вода и 1 с.л. захар. Оставете сместа на топло да ферментира и после я дръжте в хладилник.

Правете толкова количество боза, колкото ще изпиете за ден-два.

За около 3 л боза са нужни 1 ч.ч. брашно, 2,5 л вода, 1 ч.ч. захар и 1 ч.ч. закваска или готова боза.

Запечете на сух тиган брашното до златисто. Оставете го да се охлади. После постепенно го смесвайте с хладка вода до рядка каша. Разбийте добре, за да няма бучки. Сипете захарта, по-
степенно налейте останалата вода. Сложете сместа да ври 5-6 минути на слаб огън, като бъркате. Свалете от котлона, изчакайте да изстине и добавете чашата закваска или боза.

Пресилете в порцеланов или стъклен съд и похлупете. Оставете на стайна температура. След 2-3 дни ферментация бозата е готова. Така става резлива, но не прекалено кисела. Ако обичате канела, може да добавите – такава е турската рецепта. Подправката също е много полезна за храносмилането, има антибактериални свойства, помага при газове в червата и срещу подуване на стомаха.

За да не продължи ферментацията, дръжте бозата в стъклени бутилки в хладилника. Обикновено след третия ден става твърде кисела за пиене.

Още за ползите от бозата може да прочетете ТУК!

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On