Как действа парацетамола на черния дроб?

Много хора вземат с повод и без такива лекарства като аналгин, парацетамол, аспирин. Превърнали се в символ на безопасността, тези аналгетици се срещат във всеки дом и понякога се прекалява с тях. Даже много хора направо не ги смятат за лекарства, а за някакви помощни средства, които бързо ни отървават от болката.

paracetamolА истината е, че те могат да бъдат много по-опасни, отколкото си мислим. Тяхната скрита заплаха е насочена пряко към нашия черен дроб. Понякога и с летален изход. Още преди 25 години повод за обсъждане са били скритите и опасни въздействия на парацетамола. И тогава медиците са били сериозно обезпокоени от все по-често срещащите се случаи на тежки нарушения в работата на черния дроб, предизвикани именно от парацетамол. А трагичното е, че предозирането в повечето случаи става съвсем случайно – едва ли някой се тъпче нарочно с него.

Но това не е единственият проблем. Ако парацетамола се съчетае с още лекарства, токсичността му за черния дроб нараства с няколко пъти. И то става дума за често срещащи се лекарства в нашето ежедневие, като антиалергични или стероидни хормони, които се прилагат най-често  при бронхиална астма, псориазис, ревматоиден артрит и други разпространени заболявания.

Но дори да сме здрави, пак можем да станем жертва на токсичния хепатит, причинен от парацетамол. Достатъчни са само 3-4 таблетки от лекарството и 100-150 грама силна алкохолна напитка (или 1-2 бутилки бира), приети за един. Защото алкохолът значително усилва токсичното действие на парацетамола върху черния дроб.

В този случай профилактиката се състои във внимателно четене на бележките в лекарствата, и вземане под внимание факта, че болкоуспокояващите не са бонбони, които ще ни помогнат да се отървем от главоболието, което ни навестява всеки ден в определен час, да кажем. Вместо да рискувате да се сдобиете с още едно заболяване или даже с летален изход, потърсете истинската причина.

Author: admin

Share This Post On