Как се диагностицира хепатит?

Кръвните изследвания ще помогнат да се определи причината и сериозността на хепатита

хепатит вирус

Допълнителна информация може да бъде получена от изследване с ултразвук и други видове чернодробно сканиране. Не забравяйте, че колкото по-често посещавате вашия лекар за профилактични прегледи, толкова по-лесно ще се открие всяко ново заболяване, включително и хепатит, бил той A, B или C.

В някои случаи се препоръчва дори чернодробната биопсия. По този начин една малка част от черния дроб ще може да се погледнете под микроскоп. Процедурата обикновено се извършва под местна упойка, като след това се налага поне ден престой в специализирано звено.

Бъдещи перспективи

Остър инфекциозен вирусен хепатит обикновено се подобрява със специфично лечение, което се провежда в болница. Острата инфекция рядко е животозастрашаваща. Хепатит В и хепатит С могат да се превръщат в хронични. Хепатит А никога не може да стане хроничен.

Острия хепатит, причинен от лекарства или алкохол обикновено се подобрява, след като черния дроб вече не е изложен на тези вещества.

Около една пета от пациентите с хроничен хепатит В и С, са изложени на риск от развитие на цироза или рак на черния дроб. Цироза може да бъде причинено от други видове хроничен хепатит.

Author: Mari

Share This Post On