Какви храни са полезни за избягване и лечение на стеатозата?

Мастен черен дроб е болест, при която са налице излишни мазнини в черния дроб, и по-точно – тези мазнини са натрупани на клетъчно ниво

мастен черен дроб

Това е стандартното определение за болестта, която може да създаден много тревоги. Онова, което може да предизвика сигурно затлъстяване на черния дроб е наднорменото тегло, което се причинява от излишък на калории. Освен това, за затлъстелия черен дроб вина имат и заболявания като диабет, висок холестерол или триглицериди, злоупотреба с алкохол, стомашен байпас хирургия, някои лекарства и недохранване. Не е стандартно лечение за затлъстяване на черния дроб, но университета Johns Hopkins съобщава, че нормалното телесно тегло може да е предпоставка за предпазване и лечение на чернодробната стеатоза или мастен черен дроб.

Какви храни са полезни за избягване и лечение на стеатозата?

Здравословната диета е богата на различни видове плодове, зеленчуци, листни зеленчуци и пълнозърнести храни. Точно тези храни са с естествено ниско калорийно съдържание и липсващи мазнини, но за сметка на това са с високо съдържание на фибри. Според Американската диетична асоциация влакнестите храни засищат най-добре, а това може да предотврати преяждането и последващо увеличаване на теглото.Богата на фибри диета може да предотврати и диабет тип 2, който е рисков фактор за затлъстяване на черния дроб.

Най-полезните протеини за подпомагане поддържането на здравословно тегло и загуба на излишни килограми са от постните източници като птиче месо, яйца, соя, постно месо, риба, морски дарове, боб и бобови растения. Превишението на мазнини и калории, може да бъде намалено чрез отстраняване на всички видими мазнини и кожа от месо и птици преди готвене и използване на здравни методи, за да се приготви храни като печене, задушаване и варене. Може за известно време, докато спазвате диетата, да забравите за млякото и млечните произведения.

Author: Mari

Share This Post On