Какви са условията за нормалното функциониране на черния дроб?

Черният дроб играе важна роля в обмяната на веществата

черен дроб Освен това е необходим за смилане и производство на жлъчката. „Грешки“ в храненето причиняват заболявания на черния дроб, а ако хората вече страдат от някакви заболяване – влошавания и тежки усложнения.

На първо място условията за нормалното функциониране на черния дроб, разбира се, е спазването на диета и подбор на полезни за черния дроб продукти. Това означава, че от храната трябва да се осигури възможно най-доброто и в същото време да не се лишава организма от необходимите хранителни вещества.

Диетата за здравето на черния дроб се определя в зависимост от естеството на чернодробното заболяване и етапа на развитие на болестта (остра или хронична). Но във всеки случай, не забравяйте, че най-добре е 4-5 пъти на ден да се яде, на малки порции, и в едни и същи часове. Когато човек яде само 1-2 пъти на ден, като прави дълги паузи между храненията, жлъчка се застоява, и това често води не само до развитие или влошаване на холецистит и хепатит, но също така и до появата на холелитиаза.

При остро възпаление на черния дроб (хепатит) и жлъчния мехур (холецистит) храната трябва да се вари и да се прави на пюре. Може да се яде мляко, плодове или зеленчуков бульон със зеленчуци, пюре и зърнени култури, постно месо, варени на пара котлети, суфле, варено пиле или риба, извара (за предпочитане домашна) и ястия от нея. Яйцата, както омлет (2-3 пъти седмично, не повече), овесена каша (овесени ядки, елда), пюре сурови зеленчуци и варени, но винаги на пюре. По време на хронично чернодробно заболяване и жлъчния мехур – продуктите са същите, но не се правят на пюре.

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On