Какво представлява запушването на жлъчката?

Запушването на жлъчката включва такива състояния, при които настъпва запушване, а също така стеснение или известно още като стеноза на жлъчката. Другите състояния, които най-често може да се срещнат са стриктура на дуктус цистикус или жлъчния мехур без камъни. Нарича се още синдром на ductus cysticus.

zapusvane-na-vlycniq-mehurТози синдром се обуславя от механичното, но без да образува камъни, запушване в някакъв участък на жлъчката, като се запушва притока на жлъчката и се стига до усилени контракции от негова страна. Най-често това състояние се проявява след хранене, като причината са най-често тлъсти храни. Болката прилича много на болката от колики.

При обстоен преглед, се установява палпаторна резистентност в дясното подбредрие, разширен мехур и жлъчни пътища. Състоянието се среща предимно у раждали жени, и по-рядко при мъжете. Мехурът е силно уголемен, неподатлив на мануален натиск, упражнен от хирурга през време на операцията, не се изпразва.

Даже и при нормална картина може да бъде намерено леко възпаление, а лечението на състоянието се състои предимно в оперативното отстраняване на жлъчката, след което отстраняване, ако не се наблюдават други съпътстващи оплаквания настъпва и трайно облекчение на състоянието. Преди самата операция е много важно да се уточни функционалното състояние на sphincter Oddii, а през време на операцията – и морфологично. Временно облекчение преди и след операцията се постига с атропин.

Author: admin

Share This Post On