Какво трябва да бъде храненето при болна жлъчка?

Всички метаболитни процеси в етапите на тялото и храносмилането, така или иначе, са свързани с черния дроб

жлъчка храна

Какво трябва да бъде храненето при болна жлъчка?

 

Затова диета при заболявания на жлъчния мехур трябва да намали тежестта не само на жлъчката, но и на черния дроб. Изборът на определена диета зависи от това какъв етап на заболяването се наблюдава при отделните пациенти.

При остър холецистит цялата диета трябва да се състои от течни продукти – неподсладен чай, плодови сокове, разредени с вода , леки супи със зеленчуци. На пациентът може да бъде дадено леко ястие от зърнени култури, но едва при втория – третия ден след кризата. Всичко трябва да бъде много добре сварено, като в супите може да добавите малко мляко или извара.

Малко по-лека е диетата при хроничен холецистит. Тогава болният се насърчава да взема повече храна, но малко по малко, като това допринася за навременния поток на жлъчката и предотвратява образуването на нейната стагнация. Богатите на въглехидрати храни се елиминират от диетата, тъй като те помагат за отпускане на червата, което е и причината жлъчката да се застоява. Пациентите трябва да бъдат внимателни и да използват храни, богати на протеини, но отливът на жлъчката необходим. Може да се ядат яйца, но ако след хапването на яйцата има болка и горчивина в устата е по-добре жълтъците да са изключени от хранителния режим.

 

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On