Какво трябва да бъде менюто, ако постите?

Ако постите в момента, или сте решили да направите това след празниците, е добре да имате предвид някои важни подробности


Когато постите е добре да се съобразите с някои важни подробности, за да не стане така, че от много глад и лишение да се разболеете.

През постите е много важно дневното меню да бъде количествено балансирано. Сутрешната закуска трябва да осигурява 30% от храната, обядът – 40%, следобедната закуска -10%, вечерята – 20%.

Ако не ядете никакви животински продукти, всеки ден непременно включвайте поне по един представител от разрешените основни групи – зърнени култури, зеленчуци, плодове, белтъчни храни.

Може да си доставяте белтъчини от семена и ядки, най-добре сурови. Енергийната им стойност е много висока -100 г зареждат с близо 600 калории. Комбинирайте ги с бобови (боб, леща, соя). Предпочитайте пълнозърнест хляб, който доставя повече минерали и витамини от група В. Диетолозите дават примерни съчетания: боб с хляб, леща с булгур, грах с ориз, нахут с жито или елда. С подобни комбинации се получава белтък, по-близък до този от животински произход.

Прясното краве мляко бихте могли да замените с мляко от ядки. Накиснете във вода бадеми и/или лешници. След като престоят 1 ден, сложете ги в блендера, сипете вода и пасирайте. Овкусете с мед, какао, канела.

Докато постите, си осигурете си 8 часа нощен сън, за да се заредите с достатъчно енергия.

 

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On