Кога може да настъпи възпаление на черния дроб?

Възпаление на черния дроб е реакция, която се появява, когато чернодробните клетки са нападнати от микроби

възпаление Черният дроб е орган, в храносмилателната система, който подпомага процеса на храносмилане и извършва много други основни функции. Тези функции включват производството на жлъчка, за да се превърне храната в енергия, създаване на основни вещества, като хормони, почистване на токсините от кръвта, включително тези от лекарства, алкохол и наркотици и контролиране и складиране на мазнини и холестерол, тяхното преработване и освобождаване от вредните вещества.

Заболяването хепатит може да се отнася и до възпаление на черния дроб. Повечето форми на хепатит са в резултат на вирусна инфекция, въпреки че в някои случаи то е причинено от автоимунно заболяване, при което имунната система атакува чернодробните клетки на организма, тъй като не може да направи разликата между вредни нашественици и здрава чернодробната тъкан. Увреждане на черния дроб от алкохол, токсини и някои лекарства също може да доведе до възпаление. Някои наследствени заболявания могат да предизвикат възпаление и хепатит, заедно с продължителна обструкция на жлъчния поток. Има възпаления на черния дроб, които започват с леки симптоми, докато други могат да бъдат сериозни или животозастрашаващи.

Няколко видове вирусен хепатит са известни, най-честите от които са определени като хепатит A, B, C, D и E. В зависимост от вида, вирусния хепатит може да се разпространява чрез храна или вода, замърсени фекалии от заразен човек, контакт с инфектирана кръв чрез заразени игли или замърсено кръвопреливане, чрез сексуален контакт със заразен човек, или да се предава от майка на дете по време на раждане.

Author: Mari

Share This Post On