Кой е полезния плод при болести на черния дроб и жлъчката?

При болести на черния дроб и жлъчката без колебание може да ползвате дюлята. Не подценявайте здравословните ползи от този есенен плод


Богата на дъбилни вещества, пектини (мощни естествени сорбенти), дюлята от древността е известна като прекрасно средство при стомашно-чревни разстройства, съпроводени с диария. И не само в натурален вид (употреба на плодовете и сока), но и като отвара – компот от дюля, който се използва в народната медицина и при болести на черния дроб, както и като средство против повръщане.

Благотворно влияние оказва дюлята при отоци чрез слабото си пикочогонно действие. Семките й“пък могат да се разглеждат като отделно лекарствено средство. Дори официалната медицина използва екстракта от семки от дюля като отхранващо средство, а отварата от тях смекчава различни възпаления. Народните знахари пък ги използват при бронхити, кръвохрачене, диария, маточни кръвотечения.

Дюлята може да се използва и външно. Отварата от дюлеви семки е противовъзпалително средство при изгаряния, кожни раздразнения, ангини, възпалителни процеси на очите и т.н. Освен това отварата от семена на дюля е прекрасен козметичен препарат за омекотя-ване на кожата.

Често с лечебна цел се използва печена дюля или приготвен от плодовете й подсладен сок, желе, компот, сладко. Но много полезно действие притежават и захаросаните дюли -при това са невероятно вкусни.

В родината си дюлята често се използва и като гарнитура или подправка за месо. Възхитително ароматни, киселите й плодове са прекрасна суровина за сосове; от дюля правят и великолепна дюлева горчица.

С една дума – смело експериментирайте!

 

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On