Кои са най-новите препоръки за здравословно хранене, потвърдени от Здравното министерство?

Българите скоро ще получат нови препоръки как да се хранят, одобрени от Министерството на здравеопазването

препоръки
Валидните в момента са отпреди 12 години. Документът, написан от водещи диетолози и внесен в държавното ведомство, е съобразен с актуалните изследвания и научни открития, които ревизират някои стари схващания за здравословен начин на живот.

В препоръките са посочени средни стойности – за различните възрасти и според физическата активност. Макар че те са полезни основно за специалисти, които съставят менюта за детски градини, училищни столове, болници, може да съобразите с тях и семейното меню.

Горната граница на месо е три пъти седмично. Оптималното количество е две порции чисто (без тлъстини) червено или птиче месо. Поне 1 път в седмицата е добре да сервирате риба.

Здравите хора в активна възраст спокойно могат да изяждат по 1 яйце дневно.

Чаша кисело мляко и 50 г сирене, или 2 чаши мляко, или 100 г сирене доставят нужното количество калций.

Диетолозите съветват всекидневната дажба да включва 400 г разнообразни зеленчуци и плодове, като най-полезно е половината от тях да се ядат сурови.

Нормата за зърнените храни е 300-500 г дневно. Добре е 3 пъти седмично да готвите бобови култури -фасул, леща, грах, нахут

Няма промяна в новите проектопрепоръки за водата – поне по 1,5 л дневно.

За да са здрави, без да пълнеят, типичните жени и мъже на средна възраст имат нужда от 2000-2400 калории дневно. Тя обаче в голяма степен зависи от физическата активност, изразходваната енергия и индивидуалните особености на метаболизма.

При равни количества, най-калорични са мазнините – почти 2 пъти повече от въглехидратите и белтъчините. Съветът е 20-35% от енергията за деня да идва от мазнини. Приблизително толкова трябва да са и белтъчините. От въглехидрати експертите препоръчват да си набавяте 45-60% от енергията. Най-добре е да ядете пълнозърнести и бобови храни плюс плодове. В такива продукти има фибри – растителни влакна, които забавят усвояването на захарите.

В новата философия за здравословна диета, внесена в министерството, съществена разлика е утрояването на дневните потребности от витамин D. Горни граници за нерисков дневен прием в активна възраст става 100 микрограма. Веществото се намира в рибите, зеленолистните зеленчуци, ядките.

За солта пределът е 1 чаена лъжичка, като отчитате приблизително и скритата в готовите продукти.

 

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On