Кои са най-страшните усложнения при цироза на черния дроб?

Заболяването цироза на черния дроб само по себе си е опасно. Но, то става още по-опасно, когато се появят усложнения. Нека разберем кои са най-неприятните

цироза на черния дроб
При цироза на черен дроб може да настъпи

Чернодробна кома

Това състояние се развива, когато черният дроб практически не работи. Първоначални прояви на чернодробна кома са:

– летаргия, сънливост;
– нарушение на съзнанието:
– пациентът обърква времето на деня и може да има халюцинации;
– повишен иктер на кожата;
– миризма на амоняк от устата.

Когато се появят тези симптоми, трябва да се обадите на линейка. Колкото по-рано започва лечението, толкова по-голяма е възможността да се помогне на пациента.

Лечението на чернодробна кома се извършва в отделение за интензивно лечение. Интравенозно инжектираните лекарства пречистват кръвта. Прави се и плазмафереза, както може да се наложи ​​и хемодиализа.

Рак на черния дроб

Ракът на черния дроб, като правило, се развива на фона на цироза. Наблюдава се рязко влошаване на общото състояние, бърза загуба на тегло, болка в горната част на корема.

Диагностичните процедури (чернодробен ултразвук, компютърна томография) могат да разкрият промяна в размера на черния дроб и наличието на тумор.

Крайната диагноза на рак на черния дроб се установява с туморна биопсия. А биопсия може да се направи или през кожата със специална игла, както и по време на лапароскопия (коремно изследване с помощта на специален ендоскоп).

С развитието на рак на черния дроб при цироза, лечението обикновено се ограничава до терапевтични мерки. Прогнозата за заболяването е неблагоприятна.

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On