Кожни лезии и поражение на кожата и косата при заболявания на черния дроб

Промените на кожата и косата са много характерни за заболяванията на черния дроб

кожа

Кожни лезии и поражение на кожата и косата при заболявания на черния дроб

Кожните лезии при заболявания на черния дроб (хепатобилиарната система) често са придружено от промени в кожата и нейните придатъци – косата и ноктите.

Сърбеж по кожата, обикновено предшества клиничните прояви на жълтеница. Тя може да бъде пароксизмална или продължителна и болезнена; най-силно изразена в кожата на тялото и крайниците, най-малко – в областта на гениталиите.

Причината за сърбежа е предимно високото ниво на жлъчните киселини в серума и тъканна среда, която е характерна за обструктивните заболявания на черния дроб. Значително намаляване на сърбеж може да се постигне чрез диета, богата на ненаситени мастни киселини и перорално приложение на холестирамин.

Жълтеничавото оцветяване на кожата при чернодробно заболяване често става генерализирано, но в началните етапи е по-лесно да се види в склерата и на мекото небце в френулума. Причината за неговото развитие е хипербилирубинемия.

Телангиестазата е под формата на множество малки или разширени и разклонен капиляри („черти“), често разположени на дланите в подножието на палеца и малкия пръст, причинявайки синкаво-розов цвят на кожата – така наречените „чернодробни палми“.

Хиперпигментация при пациенти със заболявания на хепатобилиарната система обикновено имат мръсни сив цвят и заемат обширни участъци от кожата. Най-силно изразена в откритите части на кожата. Жените са по лицето на него може да се появи хлоазма (periorbikulyarnaya и периорален пигментация).

Косата при мъжете често е по-тънка и може напълно да опада, срамното окосмяване се оформя като женски тип. Косата на главата също е изтъняла до пълно оплешивяване.

 

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On