Куркума за здрав черен дроб

Според учените, ако редовно приемаме къри, благодарение на една негова специална съставка, сме защитени от увреждането на черния дроб, както и последстващо развитие на цироза на черния дроб, ако вече имаме развито заболяване.

kurkumaidrugiСпециално изследване, публикувано в австрийско медицинско списание, показва, че редовната консумация на куркумин, което вещество е основното, разпознаваемо в куркумата, значително намалява назрелите вече възпалителни процеси, които могат да доведат до увреждане на чернодробните клетки.

Според по-стари изследвания, куркумина, който дава типичния жълт цвят на подправката куркума, притежава антивъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Други изследвания стигат и по-далеч, като твърдят, че съставката може да потиска дори туморите на рака, като хората, склонни към туморни образувания са повече предпазени, когато приемат от подправката, макар и скоро след приема си тя да губи своите полезни свойства.

След дълга и упорита работа, екипът изследователи дава доказателства, че редовното добавяне на куркума към ястията на мишки с вече установени чернодробно възпаления, намалява щетите, предизвиквани от това възпаления. И макар това изследване да е в твърде ранн фаза, то учените са на мнение, че екстрактът от куркума въздейства върху „няколко различни части от възпалителния процес“ и може да предложи „обещаващо лечение в бъдещето“.

Author: admin

Share This Post On