Лекарите казват защо е полезно периодичното гладуване

Периодичното гладуване може да намали проявата на симптоми, характерни за множествената склероза


Това показаха експерименти с мишки, съобщава Xinhua. Като част от работата учените позволяват на гризачите да ядат или да се хранят всеки ден в продължение на четири седмици. В този случай са въведени лекарства, които причиняват симптомите на множествена склероза. След това последва период от седем седмици, когато и двете групи животни бяха хранени по същия начин.

Оказа се, че периодичното гладуване при мишките носи по-малко признаци на неврологични увреждания, като парализа или слабост на крайниците. Някои показаха напълно идентични симптоми на склероза. Тези симптоми се появиха по-късно и в по-малко остра форма, в сравнение с животните, които се хранят всеки ден.

Освен това, при мишки от групата с гладуването, се наблюдават по-малко провъзпалителни имунни клетки и повече клетки, задържащи имунния отговор. Въздействието върху имунитета се осъществява по различни начини. От една страна, нивото на хормоните се променя. При гладните мишки има почти два пъти по-високи нива на противовъзпалителен хормон кортикостерон.

Възможно е също така да се повлияе на животозастрашаващите заболявания чрез промяна на чревната микрофлора. И е известно, че микрофлората е отговорна за това по какъв път, противовъзпалителен най-често, имунната система ще отговори. И при гладните мишки се наблюдава по-разнообразна микрофлора (по-специално имаше повече пробиотични бактерии Lactobacillus). Освен това трансплантацията на тяхната микрофлора на други животни дава понижен риск от развитие на неврологични симптоми.

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On