Лекарите подчертават: картофите са много полезни за здравето

Картофите съдържат протеини, въглехидрати, фибри, витамини С и В6, калий, манган, магнезий, фосфор, ниацин и фолиева киселина


Съставът и хранителната стойност на картофите варират в зависимост от сорта и метода на приготвянето им. Но едно нещо е известно: най-питателната част е кората.

В същото време, популярния зеленчук може да се счита за мощен антиоксидант поради високото ниво на флавоноиди, каротеноиди и фенолни киселини. Експериментите показват, че присъстващите в познатите ни картофи антиоксиданти могат да потиснат растежа на раковите клетки в черния дроб и дебелото черво. Между другото, червените картофи съдържат 3-4 пъти повече антиоксиданти от белите. Има и така наречената стабилна скорбяла в картофите. Тя е източник на хранителни вещества за полезните бактерии в червата. Това нишесте ви позволява да контролирате по-добре нивата на захарта.

Картофите са в състояние да подкрепят работата на мозъка, забавяйки процеса на намаляване на познавателните способности, поради съдържанието на витамин В6. Същият витамин насърчава здравословното развитие на мозъка при децата. Освен това, нишестето помага на тялото да освобождава хормоните, които са важни за настроението и съня (серотонин, мелатонин, норепинефрин). За индивиди с проблемни бъбреци се посочват и картофите. Тук идват на помощ: алкални соли, мед, манган, калий и витамин В.

Author: Mari

Share This Post On