Лекарствa за лечение на чернодробни заболявания

Лекарствата, които спомагат излекуването или облекчаването на редица болестни чернодробни състояния, както и тези на жлъчката, са такива, които спомагат за по-голяма жлъчна секреция, както и такива, които имат пряко защитно действие над черния дроб. Те са известни като хепатопротектори.

bilki-narodna-medicinaСпоред това какъв механизъм на действие имат медикаментите, повлияващи жлъчната секреция, се различават две основни групи лекарства – холеретични и холекинетични.

Холеретичните лекарства се използват, за да окажат пряка стимулация при образуването на жлъчка в клетките на черния дроб и да увеличат нейния обем.

От своя страна пък, холекинетичните лекарства водят до повишаване тонуса на жлъчния мехур, в резултат на което се стимулира отделянето на жлъчка.

Хепатопротекторите пък представляват медикаментозни вещества, които имат предпазващ ефект над черния дроб, и техният механизъм на действие се изразява в това да стимулират процесите на възстановяване на чернодробните клетки и в същото време да потискат процеса н мастна инфилтрация в черния дроб.

Съществуват и още един вид лечебни вещества – билкови препарати, които чрез нежното действие на природата и съставките им, спомага за възстановяването на органа и изчистване на организма. Те се прилагат като лекарства, по схема, но са далеч по-безопасни и без странични действия за редица важни органи.

Лекарствата за лечение на черния дроб са характерни с това, че най-вече се налага тяхното приложение при такива състояния, като вирусни хепатити, чернодробна цироза, токсични хепатити, мастна дегенерация на черния дроб, както и при прием на медикаменти, които предизвикват чернодробно увреждане.

Author: admin

Share This Post On