Личните лекари пращат на специалист при риск от сърдечни болести, рак, диабет

Личните лекари имат ново задължение от април. Това ново задължение е и една по-добра и навременна грижа за пациента

личните лекари

Личните лекари трявба да изпращат на преглед при специалист всички пациенти, за които имат риск да развият сърдечно-съдово заболяване, рак, диабет и други социалнозначими болести

Рискът се определя чрез анкетна карта, която включва въпроси и медицински изследвания.

Всеки пациент има право да поиска джипито да му направи анкета за риска. Следва втори преглед, на който се съобщават резултатите и личният лекар е длъжен да насочи болния към кардиолог, ендокринолог, хирург, гинеколог или уролог в зависимост от установения риск.

Джипитата вече получават от здравната каса пари за този преглед, пациентите им трябва да знаят правата си, да изискват оценка на риска и т.нар. направления за специалист.

Анкетата може да се направи при задължителния годишен профилактичен преглед. От здравната каса припомнят, че ако пропусне този преглед, пациентът подлежи на глоба от 50 до 100 лв. и прекъсване на здравноосигурителните права за месец.

Всички жени между 30 и 40 години вече ще минават задължителен преглед при АГ специалист и цитонамазка за рак на маточната шийка. Досега това важеше само за жените на 30 години. При два поредни отрицателни резултата следващото изследване се насрочва за след 3 години.

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On