Лоша прогноза ли са разсейките на рак в черния дроб?

Разсейки в черния дроб се откриват с образни изследвания – ехография, скенер, а за най-трудно различимите лезии се прави магнитен резонанс

черния дроб

Лоша прогноза ли са разсейките на рак в черния дроб?

Черният дроб е голям орган и затова при малко огнище няма’ никаква промяна в неговите функции и болните са без оплаквания. Когато обаче болестта напредне значително, се появяват болка и тежест под ребрата вдясно, липса на апетит и гадене, в крайните стадии – жълтеница и асцит (вода в корема). Появата на тези симптоми е сигнал за наближаващ фатален край.

Болните с разсейки в черния дроб трябва да се хранят така, че да не го обременяват. За тях са подходящи високобелтъчни храни и въглехидрати, но приемани на малки порции. Напълно им се забраняват препарати и храни, съдържащи желязо.

Метастазите в черния дроб се наричат още и вторичен рак. Това са чернодробни метастази на тумори, които възникват в други органи. В повечето случаи, туморните клетки мигрират от червата към черния дроб (което е свързано с характеристиките на кръвния поток), на белия дроб, гърдата, простатата, и др. Като структура метастатичните лезии са подобни на първичния тумор.

Според степента на откриване, рак на черния дроб е на 5-то място сред всички видове рак при мъжете и на 8 място – при жените. Първичен рак, който първоначално е бил разработен от клетките на черния дроб, е доста рядко срещан. Много по-често в черния дроб има метастази на рак от други органи. Такива случаи са открити в 20-30 пъти повече от случаите на първичен рак.

 

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On