Лошите хранителни навици могат да влошат здравето на черния дроб

От вредните хранителни навици страдат вътрешните органи, а най-силно засегнати са бъбреците и черният дроб, тъй като именно те са заложници на капризите на стомаха

 

hrana

Лекарите обясняват, че черният дроб е филтърът на тялото ни – задържа и извежда шлаките и вредните вещества. За съжаление той е един от най-уязвимите ни органи, тъй като здравето му зависи от множество фактори. Но ако се придържаме към щадяща диета, лесно можем да съхраним здравето на черния дроб – тъй като, както е известно, профилактиката е с пъти по-ефективна от лечението.

На първо място това са продуктите с високо съдържание на сол. Изобилието от солени, пушени храни и полуфабрикати води до натрупване на излишък от натрий в кръвта и същевременно предизвиква загуба на калий. Това се отразява отрицателно на организма и особено на сърдечносъдовата система. Още един минус е появата на отоци, тъй като солта задържа вода в тъканите.

Враг на здравия черен дроб са и продуктите с високо съдържание на протеини от животински произход. Проблемът е, че те не се разграждат до въглероден диоксид и вода (както въглехидратите и мазнините) и затова водят до образуването на шлаки и токсини. Особено вредни в този аспект са говеждото и свинското месо, както и някои субпродукти. Причината е, че те са богати на желязо, излишъкът от който оказва негативно въздействие върху бъбреците. За да не натоварвате черния дроб, не прекалявайте и със сиренето и кашкавала.

Необходимо е да се избягват също и продуктите с високо съдържание на оцет и лютите ястия. Алкохолът е един от най-големите врагове на черния дроб, тъй като разрушава“ клетките. Понякога злоупотребата със спиртни напитки може да доведе и до бъбречна недостатъчност. Кафето и сладките газирани напитки също не влияят добре.

Author: Mari

Share This Post On