Лошото време увеличава риска за цироза

Риска за цироза се увеличава не само, когато се прекалява с алкохола. Има и други фактори, които оказват влияние

риска за цироза

Риска от цироза може да бъде увеличен дори и от неподходящото време.

В по-малко слънчевите региони на света има повече хора с алкохолна цироза. Това е болест, причинена от прекомерно пиене, което води до необратимо увреждане на черния дроб.

Международен екип от учени анализира данни от 193 държави и установи, че честотата на алкохолната цироза сред населението е различна в зависимост от климата. Всяко увеличение на температурата на въздуха с 1 градус намалява риска за алкохолното увреждане на черния дроб с 0,3%.

Вероятно това е свързано с два фактора. Алкохолните напитки дават в първата фаза на пиенето усещане за топлина и при студен климат по-често се търси сгряващият им ефект. В държави с хладен климат и по-малко слънчева светлина са почести случаите на депресия, които може да доведат до злоупотреба с алкохол.

Алкохолът е причина за половината случаи на цироза на черния дроб. От нея всяка година в света умират около 493 000 души, от които 170 000 в Европа.

Затова се препоръчва да се правят терапии с психотерапевт, особено ако постоянното пребиваване е на място, на което времето е лошо през по-голямата част от годината.

 

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On