Мазнините – всичко, което трябва да знаете за тях

На мазнините се падат 15% от теглото

mazninite
Напълнее ли човек, стигат до 50%. Те са органични съединения в тъканите на растенията, животните и човека. Това са сложни етери на глицерина и различни мастни киселини. Тези киселини биват наситени и ненаситени, като и двата вида носят различни ползи. Едните се разграждат изцяло в тялото, другите – до 25-30%. Ако преобладават наситените, холестеролът се вдига и има риск за сърцето.

Полиненаситените пък извеждат холестерола от тялото, като го превръщат в разтворими съединения. Освен това придават еластичност на съдовете и пазят от инфаркт. Биологично най-активните вещества са растителните масла, 50-80% от които са такива киселини.

Мазнините са налични във всички тъкани и органи. От тях тялото получава енергия, механична защита и топлоизолация. Те са и подкожен резервоар за хранителни вещества в случай на глад.

Мъжете трябва да поемат до 30 г мазнини на ден, жените – до 20 грама.

Оптималният им баланс в храната е 70-80% животински и 20-30% растителни. 1 грам мазнини дава на тялото 9 калории, а белтъчините и въглехидратите – по 4 калории, пише „Здраве без лекарства“. Ето защо най-здравословно е дневната дажба да се състои от 15% белтъчини, 25-30% мазнини и 60-65% въглехидрати.

 

Хепавитал са капки за прочистване на черния дроб и жлъчката. Приемат се два пъти дневно по 40 капки преди хранене. Цената на една доза е 39 лв. За повече информация : 02 850 21 76 и 0887 599 268, www.hepavital.com или на имейл hepavital@gmail.com

Author: Mari

Share This Post On