Методи за лечение на жлъчни камъни

Жлъчните камъни не са предпоставка за злокачествено чернодробно или жлъчно заболяване, но може да са много болезнени, а и са пряк път към жлъчно-каменна хронична болест. Ето защо трябва да се обърне внимание. Кои са методите на лечение на това заболяване:

kak-se-lekuvat-kamanite-v-babretsiteОрална раздробяваща терапия. Това е нехирургичен метод за унищожаване на камъните на жлъчката, при който метод, се използват специални медикаменти, които имат за цел да разградят камъниите. Много добре на този метод се повлияват холестероловите камъни. Но за да има някакъв ефект, т.е. да се раздробят, трябва да минат месеци и години, през които трябва да се приема лекарството. За жалост медикаментите не са никак безобидни. Те могат да причинят повишение на нивата на серумния холестерол, чернодробните ензими се повишават, както и да се стигне до леко чревно разстройство.

Контактна раздробяваща терапия. Експериментална нехирургична терапия, която включва инжектиране на лекарствено вещество (methyl-tetrabutyl ether), директно в жлъчния мехур, където да разгради камъните. Това е ефективен начин, при който с едно инжектиране може да се раздробят няколко камъчета за период от 1-3 дни. Методът трябва да се прилага много внимателно, тъй като използваното вещество е токсичен и лесно запалим анестетик.

Какви диетични промени могат да бъдат полезни?

Освен по лечебен метод, жлъчните камъни може да бъдат предотвратени или разбити с подходящ хранителен план. Заради това, че холестеролът е този, който стои в основата на жлъчните камъни, някои лекари препоръчват избягването на яйца, както поради високото им съдържание на холестерол, така и поради това, че те могат да бъдат алергени.

Кафето може да е много полезно, като поради увеличението на скоростта на придвижване на жлъчния сок може да се намалят жлъчните камъни, също така е възможно да има статут на профилактично средство. Това е показало проучване, при което са били наблюдавани мъже, пиещи всеки ден по 2-3 пъти кафе. Резултатите са показали, че тези мъже боледуват два пъти по-рядко от камъни в жлъчката. С нарастването на броя на кафетата намалява риска за холелитиаза.

Author: admin

Share This Post On